Recept na nejlepší vaječňák, který si zamilujete

Tento vaječný koňak vaříme a rozdáváme rodině už roky. Je to jistota, bez které si Vánoce neumíme představit.
Kombinace poctivých ingrediencí, pěkné lahve a dřevěné vánoční ozdůbky vytvoří dokonalý univerzální dárek pro každého gurmána. A čím déle zraje, tím lepší! A co si budeme – balení vánočních dárků je u koled a s vaječňákem v ruce mnohem příjemnější činnost. 🎄✨

jaaty_ingredience-na-poctivy-vajecny-konak

Ingredience na 1 várku vaječného koňaku

(my děláme rovnou 4 – výsledkem je asi 5 litrů dokonalosti)

  • 100 ml neslazeného kondenzovaného mléka (cukr si doladíte podle chuti)

  • 400 ml 31% smetany

  • 120–200 g třtinového cukru

  • vanilkový lusk / semínka / vanilková pasta (např. Dr. Oetker)

  • 5 žloutků (domácí nebo bio krásně obarví)

  • 200–300 ml rumu, bourbonu nebo whiskey
    (tuzemák nedoporučuji – je zbytečně aromatizovaný)

 

 Postup:

1. Mléčný základ

Do většího hrnce nalijeme kondenzované mléko, smetanu, cukr a vanilku.
Za stálého míchání krátce povaříme – směs provoní celý dům, mírně zhoustne a cukr se rozpustí.

2. Prohřátí žloutků

Připravíme si vodní lázeň: do hrnce nalijeme trochu vody, do kovové mísy dáme žloutky.
Když voda začne vřít, vypneme plotýnku, posadíme mísu na hrnec a rychle šleháme metličkou, aby se žloutky nezdrcly.
Správnou teplotu poznáte jednoduše – když sotva udržíte prst, jsou hotové.

3. Spojení všeho dobrého

Žloutky přes cedník a za míchání přilijeme k horké mléčné směsi.
Nakonec přidáme alkohol a… ochutnáme, jestli je to ono.
Hotový koňak přelijeme do lahví, necháme vychladnout a skladujeme v lednici.

Pár slov na závěr

Výsledek je hustý, jemný a každý rok si ho můžete snadno přizpůsobit chuti.
Skvělý je i s perníkovým kořením, spekulatius, kávou nebo čímkoli, po čem vaše srdce zatouží.
Oblíbenost zaručena – a v pěkné lahvi s dřevěnou ozdobou ještě víc. ✨🎁

jaaty_recept--nanejlepsi-vajecny-konak