Slunce, náš zdroj energie

Solární energie v Česku získala mnoho odpůrců a my se jim nedivíme. Pár vlivných lidí zneužilo původní myšlenku a místo toho, aby si je obyvatelé dávali na střechy svých domů, uviděli potenciál "jednoduchého zisku" a poseli půdu nekonečnými černými zrcadli. O tom však tento článek není.

 

Je o vizi. Vizi lepšího moderního světa, kde energii získáváme z různých zdrojů, které jsou pro danou lokalitu nejvýhodnější. Vizi, kde svět přenecháme další generaci v lepším stavu, než jsme jej "získali". Jako mladý projekt chceme s technologiemi pracovat rozumně a zodpovědně

 

solarni-energie 
Foto: Designed by Chevanon / Freepik

 

Proč jsme se rozhodli pro solární energii?

 

  1. Spotřeba.
    Protože je naše dílna součástí dílny truhlářské a kovářské, je k výrobě dennodenně potřeba poměrně velké množství energie. Ať už jde o samotné světlo nebo pohon malých a velkých pomocníků. 

  2. Udržitelnost.
    Pro výrobu elektřiny v České republice stále převažuje výroba z fosilních paliv, tedy neobnovitelných zdrojů (z hnědého a černého uhlí). To však z dlouhodobého hlediska není udržitelné. Uhlí je omezené množství. Budoucnost vidíme v obnovitelných zdrojích a moderních technologiích.

  3. Efektivita 
    Říkáte si, proč solární panely nejsou na Sahaře, když tam sluníčko svítí celé dny? Důvodem je, že dnešní technologie běžných solárních panelů má rádo sluneční paprsky, avšak už ne tolik vysoké teploty. Pracují efektivněji při nižších teplotách. Ideální do hor, kde naše dílna sídlí. Naši práci přizpůsobujeme slunci. Jakmile slunce svítí a nebe je bez mráčků, pracujeme naplno. Jakmile nesvítí, výrobu na strojích (pokud možno,) omezujeme. 

 

Samozřejmě veškerou energii ze Slunce nezískáváme. Naštěstí dnes už je technologie tak chytrá, že dokáže s energií pracovat hospodárně. Jakmile nemáme dostatečnou spotřebu, energie se uloží do baterií. Jakmile jsou baterie plné, energie ohřívá vodu. Ve chvíli, kdy je i voda dostatečně ohřátá, elektřina putuje do sítě. A naopak když slunce nesvítí, ze sítě si bereme energii i my. 

 

Věříme, že je budoucnost v nových technologiích. Aby byly zítra efektivnější a hospodárnější, musíme jim věřit už dnes. 

 

 

Zdroje:

https://www.elektrina.cz/vyroba-elektriny-v-cr-nejvic-energie-stale-ziskavame-z-uhelnych-elektraren

https://www.euro.cz/udalosti/energeticky-paradox-vysoke-teploty-snizuji-ucinnost-solarnich-panelu-1415546