Jde posílat balíčky udržitelně?

V dnešní době, kdy čím dál větší množství lidí využívá pohodlnosti nákupu přes internet, není posílání balíčků ničím výjimečným. Například v roce 2018 Česká pošta od 8. prosince do pondělí 10. prosince převzala do přepravy neuvěřitelných 423 856 balíků! A to se bavíme jen o České poště během jednoho předvánočního víkendu. A to rekordy lámou i ostatní dopravci. A že jich v České republice přibylo. Není se čemu divit, nákup přes internet si oblíbilo velké množství Čechů a dokonce jsme v něm předčili všechny státy Evropy.

 

blog_posilani-baliku

Foto: Designed by Freepik

 

Obalový materiál, nezbytná ochrana

 

Při takovém velkém množství balíků samozřejmě vzniká velké množství obalového materiálu a potenciálního odpadu. Jako u veškerých věcí. Nemějte to však výrobcům či prodejcům za zlé. Obal plní funkci ochránit předmět uvnitř a to je velice zapeklitý oříšek, když nevíte, co se s balíčkem děje. Pokud se i věc uvnitř během přepravy rozbije, vznikne další zbytečný odpad a další nepříjemnosti. 

 

 

Jak posílat balíčky udržitelně a zároveň bezpečně?

 

Při vymýšlení nového výrobku je vždy vždy přemýšlíme i nad tím, jakým způsobem se bude přepravovat. Jaké aspekty jsou důležité?

 

  1. BEZPEČNOST
    Bezpečná doprava k vám je nedílnou součástí celého procesu. Hlavní funkce obalu: ochránit.

  2. VYUŽITELNOST
    Obaly také vybíráme tak, aby pro vás měly další využití. Krabička může být odpočinkovým místem. Může se stát putovní dárkovou krabičkou nebo najít využití pro další posílání. Dřevitou slámu můžete dát králíčkovi, vyhrát si s ní v dekoraci, fantazii se meze nekladou... Jutový provázek jako držáček na fotky nebo pomocník v zahrádce. Chystáme pro vás článek, kde budou tipy, jak si s obalovým materiálem vyhrát kreativně i prakticky.

  3. UDRŽITELNOST
    Důležité je u obalů (a vlastně u všeho) přemýšlet nad tím, co se s nimi stane, jakmile ztratí využití, poškodí se. Aby se daly na konci své cesty jednoduše zrecyklovat nebo zkompostovat.

  4. ZÁŽITEK
    Aby byl balíček pěkný. Co vám budeme nalhávat. Milujeme pohled na ty roztomilé papírové dárečky. A ještě víc si užíváme, když nám posíláte vaše nadšení při rozbalování. 

 

Proto pro naše běžné produkty používáme přírodní obalové materiály. Tento způsob balení je sice nákladově i časově náročnější, ale buďme zodpovědní a nepoužívejme jednorázové plasty.

 

Co s krabicemi, když se mi doma hromadí?

 

Nejlepší je, když krabice nevyhodíte, ale pošlete dál do světa. Na stránkách reduca.cz jsou sepsány firmy a eshopy po celé ČR, které si od vás obalový materiál rádi vezmou a dají jim nový život. Na seznamu jsme také my. Jak možná víte, náš prostor sdílíme s kovářskou a truhlářskou dílnou a my všichni občas posíláme nestandardně velký balík. V takových situacích používáme buď krabice, které dorazily k nám nebo je odebíráme od okolních subjektů, jež by je vyhodily. Proto jestli máte cestu kolem, krabicím ani výplňovému materiálu se nebráníme.

 

Děkujeme, že vám posílání není lhostejné.
Společně to dokážeme.

 

blog_jak-balime-balicky

 Foto: Designed by Freepik

 

Zdroj:

https://www.ceskaposta.cz/-/rekordni-podani-baliku-na-ceske-poste

https://businessworld.cz/net/cesi-utrati-nakupem-pres-internet-tisice-korun-rocne-co-nejcasteji-kupuji-14074

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/eshopy-nakupy-online-elektro-cesko.A190111_162629_ekonomika_fih

https://www.reduca.cz/blog/v-zaplave-kartonu/