Na vlnách classic blue. Proč je dobré znát barvu roku?

Každý rok vyhlašuje firma Pantone barvu roku. Barva je nositelem informací a emocí. Není divu, že se stala inspirací pro tvůrce, designéry nebo módní ikony. Nahlédněte s námi do barvitého světa a nechte se inspirovat kouzelnými odstíny classic blue, barvy roku 2020. První díl našeho blogového seriálu o klasické modré začíná...

 blog_classic-blue_1_c

Barvou roku 2020 je plná nadějí, temného oceánu, oblohy...

 

Není červená jako červená

 

Pantone vzorník zná každý grafik, designér či tiskař. Používá se pro přesné určení barvy a odstínu. Představte si, že chcete na svém autě přesně ten úžasný odstín červené. Bez pantone vzorníku vám červené auto nachystají, ale bude vlastně růžové. No a to nechcete.

Americká společnost Pantone, která barevný vzorník prodává, každý rok vyhlašuje barvu roku. Dvakrát do roka se za tímto účelem schází tajná rada, aby nakonec vybrala tu nejlepší barvu pro příští rok.

 

Barva roku classic blue

Výběr barvy roku není jednoduchý. Pantone vzorník obsahuje v základní nabídce 1867 barev a každým rokem přibývají nové! 

 

Pro koho je barva roku? Pro vás!

 

Na volbu barvy roku se můžeme dívat z několika úhlů: 

  1. Skvělý marketingový tah
    Většina lidí by si zřejmě pod názvem Pantone představilo šampón. Díky volbě barvy roku se firma Pantone zviditelnila. Již není známá jen pro úzce specializované odvětví, zná ji celý svět.

  2. Inspirace pro tvůrce i módní ikony
    Inspirace není nikdy dost! Móda, architektura, bytový design nebo umění. Barva roku může být kdekoliv! Třeba na červeném koberci.


  3. Barva - jazyk, kterému všichni rozumí
    Naše smysly nám zprostředkovávají svět kolem nás. To víme. I když jsou mezi námi velké rozdíly, pár věcí máme společných. Třeba barvy. Svět vidíme v barvách, ale často jim nedáváme žádný význam. Barva roku nám umožňuje vybrat jednu z mnoha, zadívat se do ní a zamyslet. Milovníci umění a Marka Rothka mi jistě dají za pravdu, že pozornost věnovaná barvám stojí za to.

 blog_classic-blue_1_b

 Barvou předešlého roku 2019 byla veselá Living coral. I tak může vypadat výsledek inspirace. 

 

Barva roku v minulosti a dnes

Tady máte pěkně na talíři, co vám experti z Pantone napekli v minulých letech. Jistě vzpomínáte na korálovou, barvu roku 2019. Co si budeme nalhávat, barva roku často ovlivňuje naše životy, ani o tom nevíme. (Mé dva korálové svetry mi dávají za pravdu.)

 

Jestliže chcete být pro letošní rok trendy a šik, tajemná classic blue je jistotou nejen pro letošní sezónu. Zamilovali jste si classic blue natolik, že ji musíte mít doma? Nahlédněte do naší modré nabídky. Více zajímavostí o barvě roku si můžete přečíst v dalších dílech seriálu "na vlnách classic blue" na našem blogu.

 

barva roku toto

 Schéma barev roku podle Pantone v minulých desetiletích. Našli jste tu svou, milovanou?

 

 

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pantone
https://www.instagram.com/pantone
https://store.pantone.com/eu/en/color-of-the-year-2020

Autor: MgA. Kristýna Gregorová