Nejlepší čaj pro chladné zimní večery (a hlavně rána)
Zimní měsíce vybízejí k odpočinku. Když si jej nedopřejeme, často nás skolí „rýmečka" a chtě nechtě v posteli končíme. Jak posílit imunitu a ještě získat energii navíc? Máme skvělý a lahodný recept!
Zahřeje, posilní a ještě skvěle chutná. Nejlepší čaj do zimního období.
Zimní spánek, zimní tempo
Během zimního období nám příroda dává najevo, že je čas zpomalit. Krajina se (sem tam) schová pod sněhový poprašek a co si budeme nalhávat, temné a chladné dny přímo vybízejí k zachumlání do peřin a sledování oblíbených seriálů.
Nene, doba je neúprosná a na zpomalení není čas. Zima nezima. Máme pro vás recept na rychlou přípravu skvělého energizujícího čaje, bez kterého si pracovní den (od podzimu až do jara) už ani neumíme představit..
Mnoho názvů, ještě víc receptů, ale výsledek je vždy skvělý.
Skvělá chuť a silné účinky
Kořeněný indický čaj, který možná znáte jako Yogi tea, assam masala, chai latte... Oblíbený čaj si už nemusíte objednávat jen v čajovnách, ale můžete si jej jednoduše připravit doma. Jeho přípravu jsme zredukovali na co nejjednodušší a nejchutnější zároveň. Tajemství je v namletí koření během přípravy. Proto nedoporučujeme kupovat koření mleté nebo celé směsi. Z tlučení koření v hmoždíři se může stát váš předpracovní voňavý rituál.
Čajový rituál jako zpříjemnění všedních dní
Co potřebujete:
- Konvička se sítkem
- Hmoždíř
- sypaný černý čaj (běžně čím kvalitnější čaj, tím více nálevů)
- kardamom (po kávě naše nejoblíbenější vůně)
- hřebíček
- skořice
- nové koření (původně je bílý pepř, ale nové koření bývá v zásobě častěji)
- zázvor
Co vše potřebujete na přípravu čaje? Stačí mít ingredience, samotná příprava je rychlá.
Na dochucení:
- mléko
- med
Nejste milovníci čaje s mlékem? Vyzkoušejte yogi čaj, mile vás překvapí.
Příprava
Zdá se vám toho na jeden čaj mnoho? Příprava je překvapivě jednoduchá! Do konvičky (na 1litr čaje) do sítka si nakrájíte na jemné plátky 2-3 cm zázvoru. Nasypete cca lžíci černého čaje. V hmoždíři rozemelete koření (4 ks hřebíčků, půl skořice, 3 ks nového koření, několik semínek kardamonu). Nadrcené koření přidáte k čaji. Vše zalijete vroucí vodou a necháte 3 minuty louhovat. (Směs můžete použít vícekrát podle kvality čaje).
A máte hotový čaj! Tedy skoro. Chuť, která je pro yogi čaj typická, vzniká až po přidání sladidla (med, cukr...) a mléka. Říkáte si, že nejste milovník čaje s mlékem? Vyzkoušejte, třeba vás mile překvapí. :)
Receptů na oblíbený masala čaj je opravdu mnoho. Časem můžete kombinovat různé množství a složení koření, vyzkoušet složitější postupy. Přejeme hezké hřejivé chvíle u jogi čaje ať už pod peřinou nebo u pracovního stolu. A nebojte, jaro se blíží...
Podšálky Mandala pro krásnou atmosféru.