Nejlepší čaj pro chladné zimní večery (a hlavně rána)

Zimní měsíce vybízejí k odpočinku. Když si jej nedopřejeme, často nás skolí „rýmečka" a chtě nechtě v posteli končíme. Jak posílit imunitu a ještě získat energii navíc? Máme skvělý a lahodný recept!

 

 

čajik 1 menší toot

 Zahřeje, posilní a ještě skvěle chutná. Nejlepší čaj do zimního období.

 

Zimní spánek,  zimní tempo

 

Během zimního období nám příroda dává najevo, že je čas zpomalit. Krajina se (sem tam) schová pod sněhový poprašek a co si budeme nalhávat, temné a chladné dny přímo vybízejí k zachumlání do peřin a sledování oblíbených seriálů.

 

Nene, doba je neúprosná a na zpomalení není čas. Zima nezima. Máme pro vás recept na rychlou přípravu skvělého energizujícího čaje, bez kterého si pracovní den (od podzimu až do jara) už ani neumíme představit.. 

 

 

jaaty_masala-caj-recept

Mnoho názvů, ještě víc receptů, ale výsledek je vždy skvělý.

 

 

Skvělá chuť a silné účinky

 

Kořeněný indický čaj, který možná znáte jako Yogi tea, assam masala, chai latte... Oblíbený čaj si už nemusíte objednávat jen v čajovnách, ale můžete si jej jednoduše připravit doma. Jeho přípravu jsme zredukovali na co nejjednodušší a nejchutnější zároveň. Tajemství je v namletí koření během přípravy. Proto nedoporučujeme kupovat koření mleté nebo celé směsi. Z tlučení koření v hmoždíři se může stát váš předpracovní voňavý rituál.

 

 čaj_5_mensi

Čajový rituál jako zpříjemnění všedních dní

 

Co potřebujete:

 

  • Konvička se sítkem
  • Hmoždíř

 

  • sypaný černý čaj (běžně čím kvalitnější čaj, tím více nálevů)
  • kardamom (po kávě naše nejoblíbenější vůně)
  • hřebíček
  • skořice
  • nové koření (původně je bílý pepř, ale nové koření bývá v zásobě častěji)
  • zázvor

 

 

 

čajík 2 mensi toto

Co vše potřebujete na přípravu čaje? Stačí mít ingredience, samotná příprava je rychlá.

 

Na dochucení:

  • mléko
  • med

 

čajík 3 menší

Nejste milovníci čaje s mlékem? Vyzkoušejte yogi čaj, mile vás překvapí.

 

Příprava

 

Zdá se vám toho na jeden čaj mnoho? Příprava je překvapivě jednoduchá! Do konvičky (na 1litr čaje) do sítka si nakrájíte na jemné plátky 2-3 cm zázvoru. Nasypete cca lžíci černého čaje. V hmoždíři rozemelete koření (4 ks hřebíčků, půl skořice, 3 ks nového koření, několik semínek kardamonu). Nadrcené koření přidáte k čaji. Vše zalijete vroucí vodou a necháte 3 minuty louhovat. (Směs můžete použít vícekrát podle kvality čaje).

 

A máte hotový čaj! Tedy skoro. Chuť, která je pro yogi čaj typická, vzniká až po přidání sladidla (med, cukr...) a mléka. Říkáte si, že nejste milovník čaje s mlékem? Vyzkoušejte, třeba vás mile překvapí. :)

 

Receptů na oblíbený masala čaj je opravdu mnoho. Časem můžete kombinovat různé množství a složení koření, vyzkoušet složitější postupy. Přejeme hezké hřejivé chvíle u jogi čaje ať už pod peřinou nebo u pracovního stolu. A nebojte, jaro se blíží...

 

 

čaj_4_mensi

Podšálky Mandala pro krásnou atmosféru.