Vodavoděnka, kniha o (ne)obyčejné vodě

Když se díváte na obraz, často vyvstanou myšlenky: Co tím chtěl autor říci?" A historici, uměnovědci vedou dlouhé debaty (i několik století) o tom, jestli modrá symbolizuje v obraze duchovno nebo jí měl zrovna autor moc. U knih je to mnohem jednodušší. Kniha Vodavoděnka, jak název napovídá, je kniha o vodě a než se dostane do vašich rukou, já jako autorka vám k ní ráda pár slov napíšu

 

 jaaty_vodavodenka_ig

 

 

Tohle není obyčejná kniha o vodě

 

Nečekejte encyklopedii plnou údajů. Přece jen je kniha určená primárně pro děti od 8 let. Ale jistojistě obohatí a pobaví i dospělé. Kniha je totiž něco jako kvalitní film. Můžete jí listovat vícekrát za život a vždy vám poodhalí novou vrstvu, kterou jste v minulosti neviděli. Jen se začtěte do Malého prince a pochopíte, o čem mluvím.

 

Co je tedy na knize výjimečné a čeho si všímat?

 

 mracouni mockup kytky

 Přání s mračounem z dvoustrany o mracích

 

 

1. Materiál - Pro milovníky krásných knih

 

Kdo sleduje JAATY delší čas, jistě víte, že materiál je alfa omega každého našeho předmětu. Je jeho duší. Stejně tak u knihy Vodavoděnka. Jakmile ji držíte v ruce, poznáte rozdíl. Už na přebalu se dotknete příjemné struktury připomínající hladinu vody. Uvnitř najdete jemňoučký Munken, kterým je radost listovat. A ty krásné plné barvy! Navíc se kniha vyrábí v České republice. V nakladatelství Euromedia si dali opravdu záležet.

 

jaaty_vodavodenka_nebud-plejtvak

 

 

2. Obsah - Poetický vodní koloběh

 

Co má společného VODAVODĚNKA a báseň Jiřího Žáčka Voda, voděnka? V průběhu tvorby a hledání informací o vodě, jsem narazila na tuto krásnou báseň. Čím déle jsem na knize pracovala, tím více vplouvala báseň do knihy, až se stala její součástí. S každou novou kapitolou se noříte do hlubin informací. Verše z básně symbolizují vodní kapitoly.

 

 

Plyne kolem jako čas,
s deštěm se k nám vrátí zas,
věrná voda, voděnka.

 

 

 

3. Ilustrace - Veselé obrázky s názorem

 

V knize najdete jednu neobvyklost: ilustrace spolu a s vámi komunikují. Jednoduše říkají, co si myslí.

 

Chtěla jsem knihu propojit s vodou se vším všudy. Proto jsem jako techniku ilustrací vybrala kvašovou malbu (vodou ředěnou). I když jsou některé části dotvořeny digitálně, malba na papír s sebou nese úplně jiný proces a atmosféru. Reálně se pod vašimi prsty objevují nové bytosti. Tak proč by nemohly mít vlastní názor, že? :) Texty jsem si pro zábavu na papír připisovala a nakonec se staly součástí knihy. 

 

 

vodavodenka_9

 

Sdělení knihy je jasné: "Nebuď plýtvák."

 

4. Čeština je hra

 

Cítíte se v našem rodném jazyce jako ryba ve vodě nebo v tom občas plavete? Čeština je kouzelně barvitá a legrační mluva. Přesvědčte se!

vodavodenka_8 

 

A co tím chtěl/a autor/ka říci?

 

Že je voda krásná, magická, poetická, silná, neuvěřitelná, nebezpečná, zábavná a mnohem víc. Protože voda je život ♥ . Od všeobecných zajímavostí o vodě, „proč led plave po vodě" nebo „kde jsou ryby v zimě" až po praktické tipy, jak můžeme pitnou vodou šetřit. Abychom pochopili výjimečnost a důležitost vody na planetě a v našich životech. Více o knize najdete například v rozhovoru tu.

 

 

vodavodenka-jak-setrit-vodou 

Jak vodou šetřit? Tipů v knize je spousta. Od těch známých až po ty méně obvyklé...

 

Plakáty, záložky a věnování

 

Na eshopu JAATY si pořídíte knihu přímo od autorky. Když si budete přát, ráda vám připíšu podpis s věnováním. Ilustrace si nemusíte užít jen v knize. Z těch nejmilejších jsem vyrobila plakáty, přání nebo záložky.

Všechny předměty s vodními motivy najdete na jednom místě v kategorii VODAVODĚNKA.

 

Přeji, ať si čas s Voděnkou užijete minimálně stejně jako já při jejím vzniku. Protože voda není žádná nuda.

 

Ahoy!

 

mockup_hrasek_svetly

Plakát s motivem hrášku Nerušit, rostu